Maskinkontakt

Många nyheter i Fredheim Maskins monter på Svenska Maskinmässan, Solvalla

Förberedelserna pågår för fullt hos Fredheim Maskin AB (som säljer Keestrack, Telestack samt Sandviks mobila sortiment) Årets monter blir större än någonsin tidigare när Svenska Maskinmässan slår upp portarna 30 maj – 1 juni på Solvalla i Stockholm. En 1500 kvadrat stor yta fylls av företagets storsäljare samt nyheter, utlovar Erik Olausson som arbetar både som VD och säljare på företaget, som önskar välkommen till monter N:18

Fredheim Maskin har under lång tid haft stort fokus på maskiner som är gynnsamma både för miljön och plånboken. När det gäller utrustning för krossning och sortering är eldrift ofta en lämplig lösning. Tack vare den högre verkningsgraden hos elmotorer krävs det mindre kraft för att genomföra arbetet. Det är en gynnsam kalkyl även vid drift med Genset. Elmotorer kräver inte heller inte bråkdelen av den service och underhåll som dieselhydrauliskt drivna maskiner gör. Det är därför inte speciellt förvånande att samtliga fem maskiner i montern på Solvalla drivs med el.

”Stackläggaren TSR40 Zero är Telestacks hittills största. Fullt utfälld har den en maxlängd på nära 40 m

Telestacks största stackläggare hittills och en ny liten smidig grovsorterare från Keestrack
Enligt devisen ”störst går först” inleder vi med att presentera Stackläggaren TSR40 Zero från Telestack, som är en radiell teleskopisk stackläggare som fullt utfälld har en maxlängd på nästan 40 meter. Den radiella funktionen i kombination med stoleken ger en enorm upplagskapacitet på upp till 90 000 ton.
Maskinen är flyttbar på svensk väg i transportkonfiguration.

– Teleskopfunktionen gör att du kan stacka 30% större upplag och att den är radiell adderar naturligtvis ytterligare. Vid 20 graders lutning får man en höjd på 13,5 meter och med 120 graders spridning kan du stacka 28 500 kubik. Det här är en stackläggare som vi tror passar perfekt bakom en efterkross i en bergtäkt till exempel. Det ska bli kul att få visa upp den, säger Erik Olausson.

”I monter N:18 kommer besökarna också kunna se spindelkrossen Keestrack H6Se
och den larvburna mataren Keestrack A6e

Premiär för publiken på Solvalla blir det också för Keestracks minsta grovsorterare K3e Zero. Maskinen är en riktig ”allsysslare” och hanterar allt från matjord, anläggningsjord, schaktmassor till sand, grus och bergmaterial. Dessutom ger eldriften en mängd fördelar. Där den gamla versionen av K3 behövde 22 smörjpunkter klarar sig den nya K3e Zero med endast fyra. Det här har möjliggjorts bland annat genom oljefyllda vändtrummor och dammtätade lager, men också tack vare att alla drivmotorerna, som vid produktion drivs helt och hållet med elektricitet också är oljefyllda.

Maskiner från Keestrack, Telestack och Sandvik
Sandvik UJ443E är en helt eldriven grovkross som tar över efter den välkända UJ440i. Den nya modellen har högre kapacitet än sin föregångare tack vare 2stegs grizzly, optimering av styrsystemet samt en ny drivlina. Sandvik UJ443E levereras med Volvo Genset Stage5 för maximal flexibilitet om nätström saknas, den har dessutom tillräcklig kraft för att kunna driva siktverk och stackläggare.

Maskinen har ett intag på 1200 x 830mm och har samma krossenhet som Sandviks stationära krossar. I standardutrustningen ingår bland annat: sikt, sidoutmatare, magnet, XL matare, Webasto värmare, centralsmörjning, våg från OJ Vågsystem samt dammdämpning både med hjälp av vatten och inkapslade transportörer. Maskinen hade världspremiär på Oktoberdagarna hos Fredheim Maskin i norska Spydeberg men gör däremot premiär för publiken på Solvalla.

I monter N:18 kommer besökarna också kunna se spindelkrossen Keestrack H6Se samt den larvburna mataren Keestrack A6e. Bokstaven ”e” på slutet skvallrar om att de precis som övrig utrustning i montern drivs helt och hållet via el.

– Man kan säga att allt i montern är elektriskt utom vår personal, men jag är minst lika stolt över dem för det. Vi har givetvis säljare på plats, men minst lika viktigt är att vi har representanter från våra eftermarknadsavdelningar med oss också. Jag hoppas att besökarna passar på att få ett ansikte på personerna som hjälper dem i det dagliga arbetet via telefon. Vi kan lösa allt från försäljningar till uthyrning och hyrköp på mässan och det går även att få hjälp med finansiering i vår monter, avslutar Erik Olausson och önskar alla varmt välkomna till Fredheim Maskin på Solvalla.

Fredheim Maskin blir svenskt aktiebolag
En nyhet som skett lite bakom kulisserna under året, är att Fredheim Maskin numera är ett svenskt aktiebolag med bas i Grums utanför Karlstad. Bolaget har fortfarande samma uppbackning från det norska bolaget med bas i Spydeberg och kunderna kommer egentligen inte att märka någon skillnad. Erik Olausson, som fortfarande arbetar som säljare är numera även VD för bolaget och dess nya anläggning.

– Vi har köpt och iordningställt en fastighet på Svenstorpsvägen 6 i Grums och har nu fantastiskt fina lokaler att arbeta i. Vi har sammanlagt 1600 kvadratmeter verkstad och lager samt 360 kvadrameter kontor. Dessutom har vi 8000 kvadratmeter uppställningsyta, vilket innebär att vi kan presentera ett tiotal maskiner på plats. Vi älskar besök och alla är varmt välkomna att hälsa på oss precis som när vi är på mässa, hälsar Erik Olausson.

fredheim-maskin.no/sv/