Maskinkontakt

Nytt från Case: E – som i Effektivitet, Ekonomi och Ergonomi


2022-05-25

På Maskiniadagarna i höstas kunde besökarna få en liten smygtitt – nu är den äntligen här: Case Construction Equipments nya E-serie av bandgrävare! Som grädde på moset har den första leveransen av maskinen i världen gått till en kund i Sverige.

Den efterlängtade E-serien består av totalt sju modeller från 13 till 30 ton. Lanseringen startade med två storsäljande modeller på den svenska marknaden, CX250E och CX300. Maskinerna har fått en ordentliguppdatering både interiört, exteriört och prestandamässigt; optimerad hyttdesign, förbättrad förarkomfort, bättre hydraulik med förbättrade driftlägen, reviderade maskinkomponenter och en ny undervagn för att nämna några av förbättringarna.

EFFEKTIVITET
– Vi kan presentera en riktigt kraftfull 30-tonnare med över 30 procent mer effekt och över 17 procent ökat vridmoment än tidigare modell, säger Anders Marklund, produktansvarig på Maskinia.

När Case nu lanserar sin nya E-serie väljer man att flytta produktionen till Japan och växlar över till FPT-motorer i samtliga modeller från 13 till 30 ton. 13-20 tonnarna har en 4,5 liters motor medan de större maskinerna på 21-30 ton fått en 6,7 liters. FPT klarar steg V-kraven helt utan EGR, återcirkulering av avgaser, tack vare att förbränningen har effektiviserats och förbättrats kraftigt. Dessutom har underhållsintervallet utökats till 1 000 timmar för bland annat motorolja, bränslefilter och oljefilter, vilket gör totalekonomin ännu bättre. Hydrauliken har förfinats och här har Maskinia varit behjälpliga.

– Att Case Construction konsulterat Maskinia att förfina en redan omtyckt hydraulik när den nya E-serien skulle tas fram är självklart hedersamt. Vi ser klara förbättringar med den nya generationens prestanda i hydrualiken och är nu ivriga att visa den svenska marknaden våra demomaskiner, fortsätter Anders Marklund.

EKONOMI
Case Intelligent Hydraulic System, CIHS, är integrerat med fyra nya arbetslägen och möjlighet att göra ytterligare inställningar i hydrauliken för att justera flödesprioriteten för arm-, bom- eller svängrörelser, som alla styrs av föraren. Effektivitetshöjande Super Power-läget (SP) ger maximal produktivitet medan Power (P)-läget ger en styrka när det behövs och Lyftläge (L) optimerar objekthanteringen. Eco (E) minskar bränsleförbrukningen genom selektiv styrning av motor och pump beroende på rörelsen. Den kan bibehålla maximalt pumpvridmoment för att leverera hög produktivitet, samtidigt som den minimerar bränsleförbrukningen vid låga ansträngningar. På ren svenska har du på Eco-läget tillgång till samma effekt som på Power men styrningen optimerar ditt bränsle – ett måste läge för den miljö- och kostnadsmedvetna entreprenören! I kombination med de nya FPT-motorerna ger Eco (E)-läget anmärkningsvärda bränslebesparingar på upp till hela 17 procent.

ERGONOMI
Den omdesignade hytten har fått upphängt fjädrande armstöd och premiumstol, ökat fotutrymme och förbättrad luftkonditionering. Placeringen av spakarna har optimerats och dessutom har sikten runt maskinen förbättrats. Hytten erbjuder större bekvämlighet med färre reglage som sitter mer tillgängligt. Case har även jobbat med att ta ner ljudnivån från förra generationens hytt som höll 70dB och är nu nere i marknadsledande 67dB!